Stadswandeling 'Ja zuster, nee zuster', verpleging en zorg in Delfts historie
Stadswandeling 'Ja zuster, nee zuster', verpleging en zorg in Delfts historie

Stadswandeling 'Ja zuster, nee zuster', verpleging en zorg in Delfts historie

Wandel met een gids door Delft, niet alleen langs mooie grachten, maar ook door kleine straatjes, waar vroeger grote armoede heerste. Hoe overleefden we toen? Indien mogelijk kijkt u even binnen in het voormalige Sint Hippolythusziekenhuis.  U loopt door het armenstraatje waar de armenkerk heeft gestaan en waar de armste mensen om een brood konden vragen.

In Delft is al sinds de 13e eeuw een ‘’ziekenhuis’’ gevestigd. Het is daarmee de stad met het oudste ziekenhuis van Nederland. Zorg voor de zieke medemens was in de Middeleeuwen heel anders georganiseerd dan tegenwoordig. Ziekenhuizen hadden in die tijd nog een slechte reputatie en daardoor lieten alleen armen zonder familie zich hier verzorgen. De dokters met een universitaire opleiding hadden de kennis, maar de chirurgijns deden het handwerk. De medische handelingen waren beperkt en over het algemeen weinig doeltreffend.

Bekende Delftenaren die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de geneeskunde zijn Pieter van Foreest, lijfarts van Willem van Oranje, Anthonie van Leeuwenhoek, ontdekker van bacteriën, en Reinier de Graaf, naar wie tegenwoordig het ziekenhuis in Delft vernoemd is.

Tijdens deze boeiende stadswandeling kunt u een bezoek brengen aan Museum ‘De Griffioen’ gelegen in het centrum van Delft. Hier is een unieke verzameling oude medische en verpleegkundige instrumenten te zien. Tevens is hier een historische apotheek en een replica van de werkkamer van Reinier de Graaf.

 

Dag en vertrek

In overleg

Duur

Min. 1 uur

Aantal deelnemers

Max. 10 p. per gids

Prijs

Vanaf € 75

€ 0.00
30 
November 
2021 
contact

Happy Day tours


Postadres:

Multatuliweg 32,
2624 CJ   Delft
Tel. +31 (0)15 256 53 06